Perioada instabilă provocată de pandemie începe să fie înlocuită treptat cu o stare de normalitate. Iar acest aspect se reflectă din ce în ce mai mult în modul de lucru al angajaților. Față de anul precendent, 2021 a adus cu sine numeroase schimbări în felul în care oamenii percep ideea de muncă.
Știi deja că dacă până acum un an, ideea de a lucra de acasă era doar una la care mulți angajați aspirau fără speranțe concrete, în acest moment, majoritatea companiilor au implementat un sistem hibrid care îmbină lucratul de acasă cu lucratul de la birou.
Cu toate acestea, un sondaj derulat de Genesis Property la începutul acestui an privind percepția angajaților asupra viitorului birourilor evidențiază că mai mult de o treime dintre angajați crede că își va relua activitatea la birou până la finalul lui 2021. În plus, sondajul a scos la lumină și câteva informații la fel de importante:
- 40% dintre respondenți doresc să lucreze în spații și medii de lucru care să le influențeze pozitiv creativitatea și capacitatea de concentrare
- Proximitatea față de casă este un factor important pentru 65% dintre aceștia
- A crescut importanța măsurilor sanitare din birou pentru majoritatea respondenților
- A crescut importanța modului de organizare a spațiului din birouri
Așadar, odată cu revenirea angajaților la birou, trebuie să acorzi o atenție sporită curățeniei constante a biroului și a modului de organizare al spațiului. În cele ce urmează, noi îți dăm câteva recomandări pentru curățenia unui birou care să fie placul tău, dar mai ales pe cel al angajaților!
#1 Planifică din timp cât de des vei curăța întregul birou open-space
Birourile de tip open-space au o serie de avantaje benefice precum crearea unei echipe coezive și promovarea unui mod de lucru bazat pe cooperare. Acestea vin însă cu anumite aspecte de luat în seamă, mai ales atunci când vorbim de curățenia corectă spațiului. Cooperarea și socializarea angajaților implică utilizarea mai frecventă a echipamentelor și a facilităților din birou. Acestea trebuie să fie în permanență curate și igienizate, iar în funcție de dimensiunea birourilor, Forbec recomandă curățarea spațiului de:
- cel puțin o dată pe săptămână pentru birourile de dimensiuni mici și medii
- de 2 ori pe sătpămână pentru birourile de dimensiuni mari
#2 Aplică o rutină de curățare a echipamentelor de lucru înainte de fiecare utilizare
De cele mai multe ori, birourile open-space adună un număr crescut de angajați. Aceștia pot lucra fie într-o singură tură pe zi, fie în ture multiple, caz în care un echipament poate fi folosit de 2 sau mai multe persoane. Acest aspect duce la formarea mai multor puncte de utilizare, deci mai multor locuri vulnerabile, purtătoare de germeni și bacterii. Creează un plan de igienizare a echipamentelor (laptopuri, monitoare, unități de lucru, tastaturi) și aplică-l înainte de fiecare utilizare.
#3 Sala de ședință are nevoie de curățenie specială
Fiecare companie are nevoie de un spațiu special amenajat în care să poată aduna întreaga echipă, să pună la cale idei, și să pornească noi proiecte. Într-un astfel de loc, nu poți stabili cu exactitate spațiile care sunt utilizate mai intens tocmai pentru că de obicei se adună mai multe persoane deodată. Astfel, odată cu planul de curățenie pe care ți l-ai stabilit la punctul 1, acordă-i o atenție importantă sălii de ședințe. Analizează spațiul și încearcă să acoperi locurile vulnerabile precum:
- Televizoarele, proiectoarele și telecomenzile lor
- Butoanele de la interfon
- Tablele, bureții și instrumentele de scris
- Mesele și scaunele
#4 Curăță des espresoarele de cafea și dozatoarele de apă
Baia și bucătăria sunt, de asemenea, spații folosite intens de către angajații unui birou open-space. Echipamentele comune precum espresoarele, dozatoarele și mesele trebuie să fie în permanență curate. Conform studiilor, un procent de 25% dintre dozatoarele de apă reprezintă un risc cu nivel ridicat de transmitere a diferitelor boli, tocmai din cauza folosirilor dese și a absenței unei curățări regulate. Pe lângă acestea, asigură-te că ai grijă și de curățarea:
- Mânerele frigiderelor / aparatelor cu microunde
- Clanțele ușilor
- Bateriile chiuvetelor
#5 Calitatea aerului face diferența într-un birou open-space
Aerisirea constantă a spațiului în care lucrăm aduce avantaje serioase când vorbim despre productivitate, creativitate și, în cele din urmă, succesul unei companii. Verifică regulat dacă sistemele de răcire și încălzire funcționează în parametrii corecți, fără să afecteze calitatea aerului din birou. De asemenea, mai ales când folosești produse de curățenie pe bază de soluții chimice, verifică dacă sunt prietenoase cu mediul înconjurător și dacă există restricții de utilizare.
Dacă vrei să te asiguri că biroul tău îndeplinește toate aspectele legate de curățenie și siguranță la locul de muncă, cea mai eficientă soluție rămâne să contactezi o firmă de curățenie profesională. Spre exemplu, la Forbec Services, de fiecare dată când curățăm birourile de tip open-space, analizăm în detaliu spațiul pentru a fi siguri că pregătim cel mai bun plan de curățenie pentru clienții noștri.
Dacă ești din Cluj și ai nevoie de servicii complete de curățenie profesională pentru compania ta, cere o ofertă personalizată direct pe website! În plus, ne poți contacta la 0756 081 784 sau printr-un mesaj pe office@forbec.ro